Inmiddels bedraagt het rendement van de MSCI All Countries World Index dit jaar 20,1%.

Het is dan ook niet vreemd dat met enige regelmaat zorgen over de houdbaarheid van deze koersniveaus de kop opsteken. Toch blijven de omgevingsfactoren voor aandelen gunstig. Er is nog altijd een gebrek aan alternatieven, de rente is laag en de winstgroeivooruitzichten zijn goed.

Het risico van een rentestijging lijkt voorlopig niet groot. Centrale banken zullen terughoudend zijn met het terugdraaien van het zeer ruime beleid, zeker zolang de verwachting aanhoudt dat de huidige stijging van de inflatie van voorbijgaande aard is. Daarnaast is er nog altijd een groot spaaroverschot. Door de stijgende levensverwachting en de lage rente zal dit waarschijnlijk eerder verder groeien dan afnemen.

Ook dat heeft een matigend effect op de rente. Een ander risico is dat de winstgroei in de komende jaren lager uitvalt dan verwacht. Grootschalige nieuwe coronabesmettingen met nieuwe beperkende maatregelen en verstoring van productieketens zouden hier de oorzaak van kunnen zijn. Voorlopig lijkt hier echter nog geen sprake van te zijn. Wat overblijft is een koersdaling door een externe schok. Maar een dergelijke "zwarte zwaan" is per definitie onvoorspelbaar.

En dus geen reden om nu aandelen te mijden. Een hogere rente omdat de hogere inflatie toch structureel blijft lijkt het meest reële risico. Mocht dit gebeuren, dan is onze portefeuille met het jaarlijkse dividendrendement van 2,9% in elk geval minder kwetsbaar dan de hooggewaardeerde groeiaandelen.

Lees ook onze andere artikelen: