Na een positief begin van de maand groeide vrees onder beleggers dat de Federal Reserve al tegen het einde van dit jaar zal beginnen met het terugschroeven van de obligatieaankopen.

Deze vrees ebde weer weg na een toespraak van Fed voorzitter Powell. Daarin gaf hij aan maximale werkgelegenheid als prioriteit nummer één te zien. Ook kijkt de Fed in de toekomst meer naar de gemiddelde dan naar de absolute inflatie. Daarop zetten Amerikaanse aandelen de opmars voort en bereikten op 30 augustus een nieuw hoogtepunt. De grootste koersbewegingen traden op in de opkomende markten door nieuwe uitspraken van de Chinese overheid. Ditmaal over het aanpakken van de rijken, wat tot flinke koersverliezen voor Europese fabrikanten van luxegoederen leidde. In de laatste week schudden beleggers deze zorgen van zich af. Dankzij het koersherstel van Chinese aandelen sloot de MSCI ACWI de maand af met een winst van 3% en bereikte op de laatste dag van de maand wéér een nieuw all time high.

In augustus stegen de koersen over een breed front. Financiële diensten (+4,5%) presteerden het beste, gevolgd door technologie en nutsbedrijven (beide +4,2%). Basismaterialen (+0,0%) was de slechtst presterende sector, ook energie (+0,7%) en duurzame consumptiegoederen (+0,9%) bleven achter.

 

Onze portefeuille kon in augustus een rendement van 1,6% bijschrijven. Het niet beleggen in de opkomende markten en in Japan was in augustus niet gunstig voor het rendement. Ook de aandelenselectie kostte wat performance, vooral in (duurzame) consumptiegoederen. Naast Richemont bleven ook Henkel, Unilever en Starbucks achter. Dit werd deels goedgemaakt door de selectie in gezondheidszorg, waar ook Pfizer, CVS, AbbVie en Roche tot de outperformers behoorden.

 


Inflatieverwachtingen en de toekomst van het opkoopprogramma van de ECB bleef beleggers in de Eurozone bezighouden, maar de communis opinio bleef dat het beleid voorlopig ruim zal blijven. Grote fluctuaties bleven dan ook uit. De 10- en 30-jaars rentes in de grote eurolanden stegen met 6-9 basispunten. De rente op investment grade bedrijfsobligaties maakte eenzelfde beweging. Door de langere duration daalde de benchmark voor euro staatspapier (-/-0,6%) wat meer dan die voor bedrijfsobligaties (-/-0,5%). Onze obligatiebenchmark en onze obligatieportefeuille verloren beide 0,5% in augustus.

Lees ook onze andere artikelen:

http://eepurl.com/hJ5xir