HeerenNieuws september 2024: aandelenmarkten zetten recordstand scherper na moeilijke start

Gepubliceerd op: 08-10-2024

  • Aandelenmarkten zetten recordstand scherper na moeilijke start
  • Onze aandelenportefeuille presteert in lijn
  • Obligaties eurozone lopen vooruit op renteverlagingen
  • Wie over de onzekerheden heen kijkt ziet nog altijd een redelijk positief beeld

 

Terugblik september

Ook de maand september begon in mineur voor aandelenbeleggers. Onzekerheid over de stand van de economie in de Verenigde Staten was weer de belangrijkste aanleiding. Een tegenvallende inkoopmanagersindex werd gevolgd door tegenvallende arbeidsmarktcijfers. Aandelen gingen weer in de verkoop, de MSCI All Countries World Index verloor ruim 4% in de eerste handelsweek.

Maar net als in augustus verdween de onrust weer snel. Niet zozeer door de al verwachte renteverlaging van de ECB, maar vooral omdat beleggers vooruitliepen op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank met een half procent in plaats van de eerder verwachte kwart procent. En die verlaging kwam er ook.

Matige inflatiecijfers en verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten konden het humeur van beleggers niet echt bederven. Uiteindelijk sloot de MSCI ACWI de maand 1,5% hoger af op een nieuwe recordstand, 17,4% boven het niveau van eind vorig jaar. 

 

 

 De prestaties van sectoren gaven een verdeeld beeld te zien.

De top-3 bestond uit:

- duurzame consumptiegoederen (relatief veel groeiaandelen zoals Amazon en Tesla)

- basismaterialen (cyclisch)

- en nutsbedrijven (defensief)

De energiesector was weer de hekkensluiter door de lagere olieprijs. Ook de sector gezondheidszorg boekte een negatief rendement en de consumptiegoederensector bleef steken op een kleine plus. Datzelfde gold voor de financiële dienstverleners, omdat de lagere rente druk zet op de rentemarge. De technologiesector bleef ook achter, vooral door koersdalingen van ASML en Samsung, terwijl de andere grote technologiebedrijven slechts bescheiden rendementen lieten zien.

 

 

Met een rendement van 1,6% presteerde onze aandelenportefeuille in lijn met het marktgemiddelde. Het niet beleggen in energie droeg positief bij, terwijl het niet beleggen in communicatiediensten rendement kostte. In laatstgenoemde sector zien wij op dit moment geen aantrekkelijke aandelen. De traditionele telecombedrijven zijn in onze ogen niet interessant omdat zij in een verzadigde markt opereren, terwijl bedrijven zoals Alphabet, Meta en Netflix een te laag of geen dividend betalen.

Onze aandelenkeuzes droegen positief bij aan het rendement van de portefeuille. Siemens en UPS boekten goede rendementen in de industriesector. Naast VF presteerde ook Inditex uitstekend. In technologie bleven naast NXP ook Qualcomm, BESI en Texas Instruments achter.

In september bleef het relatief rustig op de obligatiemarkten in de eurozone. Vooruitlopend op meerdere renteverlagingen door de ECB daalden de kapitaalmarktrentes over de gehele linie nog wat verder.

Eind september lag de Duitse 10-jaars rente op 2,1%, nog maar licht hoger dan eind 2023. In Italië (3,4%) is de 10-jaars rente zelfs lager en in Spanje (2,9%) op hetzelfde niveau.

Alleen in Frankrijk ligt de 10-jaars rente 0,4%-punt hoger dan eind vorig jaar. Omdat geen enkel politiek blok een meerderheid heeft en Frankrijk vrijwel nooit een coalitieregering heeft gehad is er twijfel of de fragiele regering in staat zal zijn de problemen met de stagnerende economie en de hoge staatsschuld aan te pakken.

De benchmark voor euro-staatsobligaties boekte een rendement van 1,3%. De rente op bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit daalde iets meer dan die op staatspapier, maar door de lagere rentegevoeligheid was het maandrendement hetzelfde. Het rendement van onze obligatieportefeuille (1,3%) was marginaal hoger dan dat van onze obligatiebenchmark (1,2%).

 

 

Vooruitblik

Ondanks dat de centrale banken in Europa en de VS gestart zijn met een cyclus van renteverlagingen hebben beleggers op de korte termijn nog genoeg zaken om zich zorgen over te maken.

Het steeds verder escalerende conflict in het Midden-Oosten kan leiden tot verder stijgende olieprijzen en scheepsvrachttarieven, en dus tot hogere inflatie. En het succes van de pogingen van de Chinese overheid om de economie aan te zwengelen heeft veel invloed op de vooruitzichten van grote Westerse exporteurs, van halfgeleiders tot auto’s, dranken en voedingsmiddelen. Waar de verslechterende handelsbetrekkingen tussen de EU en China nog overheen komen.

De effecten hiervan zullen niet direct zichtbaar zijn in de kwartaalcijfers die bedrijven de komende weken publiceren, maar kunnen wel van invloed zijn op verwachtingen die zij uitspreken. Tenslotte kan ook de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS voor volatiliteit zorgen.

Maar wie over de onzekerheden heen kijkt ziet nog altijd een redelijk positief beeld. De economie van de VS vertraagt, maar zal gematigd blijven groeien. De Europese economie zal volgend jaar iets sneller groeien, maar het tempo blijft achter op dat van de VS. Mede daarom zijn de winstgroeivooruitzichten voor Amerikaanse bedrijven voor dit en volgend jaar veel beter dan die voor Europese bedrijven. Daartegenover staat dat de beurswaardering van bedrijven in de VS ruim boven het historisch gemiddelde ligt en in Europa rond het historisch gemiddelde niveau.

Gelet op zowel de onzekerheden op de korte termijn als op het perspectief op langere termijn voelen wij ons comfortabel met de huidige inrichting van onze aandelenportefeuille. Met aan de ene kant een bovengemiddeld belang in de meer defensieve sectoren consumptiegoederen en gezondheidszorg. En aan de andere kant een overwogen positie in technologiebedrijven en industriële bedrijven.

In industriële bedrijven leggen wij de nadruk op bedrijven die zich bezighouden met industriële automatisering, procesoptimalisatie en de energietransitie. In alle sectoren kiezen wij voor aandelen van bedrijven met solide financiën, een goede internationale spreiding, een niet al te hoge waardering en een bovengemiddeld dividendrendement.

In onze obligatieportefeuille is ons belang in staatsobligaties wat kleiner dan gemiddeld ten gunste van de positie in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Deze hebben nog altijd een aantrekkelijkere verhouding tussen rendement en risico. Wij beleggen niet in hoogrenderende obligaties van lagere kwaliteit of in staatobligaties van opkomende landen. Het hogere rendement van die categorieën weegt naar onze mening niet op tegen het hogere risico.

 

Emerson Electric

Onlangs hebben wij Emerson Electric aan de Heeren portefeuille toegevoegd. Deze zorgvuldig overwogen stap, passend bij onze langetermijnvisie, lichten we graag toe aan de hand van onderstaande achtergrondinformatie over deze veelzijdige industriële speler.

Historie

Emerson Electric is opgericht in 1890 in St. Louis, Missouri, door John Wesley Emerson. Het bedrijf begon als een kleine fabrikant van elektrische motoren en ventilatoren. In 1892 was Emerson het eerste bedrijf dat elektrische ventilatoren verkocht in de Verenigde Staten. Na de tweede wereldoorlog diversifieerde het bedrijf zijn activiteiten door verschillende overnames. Onder leiding van Charles F. Knight, die CEO was van 1973 tot 2000, breidde Emerson zijn product- en technologieontwikkeling uit en groeide het internationaal.

Emerson Electric Co. is nu een Amerikaans multinational die een breed scala aan producten en diensten voor industriële, commerciële en consumentenmarkten aanbiedt. Het bedrijf biedt oplossingen op het gebied van procesbesturingssystemen, klimaattechnologieën, industriële automatisering, elektrische motoren, opslagsystemen en professionele gereedschappen. Emerson heeft ongeveer 87.000 werknemers en 170 productielocaties wereldwijd. Het bedrijf blijft innoveren en biedt geavanceerde technologische oplossingen die bijdragen aan de efficiëntie en duurzaamheid van verschillende industrieën.

Activiteiten

De automatiseringsoplossingen, machines en software die Emerson Electric levert, helpen fabrieken efficiënter te werken. Bijvoorbeeld sensoren die de temperatuur en druk in een fabriek meten om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Ook produceert Emerson specialistische verlichting voor gevaarlijke omgevingen zoals in chemische fabrieken, koeltechnologie voor supermarkten en restaurants en ventilatoren en actuatoren om de stroom van vloeistoffen en gassen in pijpleidingen te regelen. Momenteel gebruiken 9 van de top 10 halfgeleiderfabrikanten intelligente apparaten en besturingssystemen van Emerson. Ook zijn de helft van de Noord-Amerikaanse en 20% van de wereldwijde energiecentrales geautomatiseerd met behulp van controlesystemen van het bedrijf. Ook bevat naar schatting 69% van alle in 2023 geproduceerde elektrische auto’s technologie van Emerson.

Focus

Emerson Electric wil zich vooral profileren als wereldspeler op het gebied van automatiseren. Om zich hier meer op te kunnen richten zijn de afgelopen jaren verschillende niet-kernactiviteiten met een waarde van ongeveer USD 18 miljard afgestoten. Zo is dit jaar het belang in de joint venture Copeland aan Blackstone verkocht. Copeland is een specialist in klimaattechnologie, en past niet meer bij de kernactiviteiten.

Hiertegenover is een soortgelijk bedrag geïnvesteerd in overnames. In november 2022 is AspenTech overgenomen, een wereldleider in industriële optimalisatiesoftware.

De verkochte onderdelen hadden een gemiddelde winstgroei van 2% over de afgelopen 10 jaar en een bruto marge van 32%. Voor de geacquireerde bedrijven wordt een winstgroei verwacht van rond de 10% en een bruto marge van om en nabij de 75%.

Dividend

Het dividend van 2,0% is niet spectaculair te noemen maar is wel iets boven het marktgemiddelde van 1,9% en het sectorgemiddelde van 1,7%. Voor opname in onze portefeuille is een dividendrendement van boven het marktgemiddelde vereist, hier voldoet Emerson aan. Naast de hoogte van het dividend, is de dividendgroei van belang. Deze groei is met een jaarlijkse groei van 2,3% vanaf 2014 gematigd geweest. Maar voor de aankomende 2 jaar wordt een stijging van 5% per jaar verwacht. 

 

 

Waardering

De koers/winst verhouding van Emerson Electric voor 2025 is 18,1. Voor de sector industrie is het gemiddelde 19,8 en het marktgemiddelde is 17,7. Hiermee is Emerson ten opzichte van sectorgenoten aantrekkelijk gewaardeerd en is de waardering rond het marktgemiddelde.

De winstgroei voor 2025 en 2026 komt per jaar uit op 8%. Deze groei komt voort uit een jaarlijkse omzetgroei van 5% en een verbetering van de bruto marge van 51 naar 52%. Wanneer blijkt dat de ingezette focus lijkt te werken zijn beleggers naar verwachting bereid om een premie voor het aandeel te betalen. Dit kan zorgen voor een extra koersstijging.

 

 

Verwachting

De langjarige trends van een verdere automatisering in de industrie en de energietransitie gaan voorlopig nog aanhouden. Hier wil Emerson Electric van profiteren door op dit gebied een wereldleider te worden. De door het bedrijf en analisten uitgesproken verwachtingen geven ons het vertrouwen dat het bedrijf hierin gaat slagen. En dat er in de komende jaren een goede omzet- en winstgroei in het verschiet ligt. Wij verwachten dat de aandelenkoers hiervan zal profiteren en zijn positief over het aandeel Emerson Electric.

 

 

De informatie in deze nieuwsbrief is uitsluitend bedoeld voor algemene doeleinden en is uitdrukkelijk niet bedoeld als een advies of aanbeveling. Hoewel de informatie met de meeste zorg is samengesteld, kan Heeren Vermogensbeheer B.V. niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit ervan. Heeren Vermogensbeheer B.V. heeft een vergunning als beleggingsonderneming van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat onder toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank.