HeerenNieuws juli 2024: komt de renteverlaging in de VS nog op tijd?

Gepubliceerd op: 06-08-2024

  • Aandelen eindigen volatiele maand licht in de plus
  • Solide prestatie van onze aandelenportefeuille
  • Obligatiemarkten eurozone komen tot rust
  • Komt de renteverlaging in de VS nog op tijd?

 

Terugblik juli

Het was niet de tweede ronde van de landelijke verkiezingen in Frankrijk die geen duidelijke winnaar opleverde die de markten in juli in beweging zette.

En ook het besluit van president Biden om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen namen beleggers voor kennisgeving aan.

Presidentskandidaat Donald Trump lukte het medio juli wel met zijn uitspraken die twijfel zaaiden over de bereidheid en het vermogen van de VS om Taiwan te verdedigen in het geval van een Chinese invasie. Samen met geruchten over extra handelsbeperkingen voor niet-Amerikaanse chipbedrijven richting China, leidde dat tot stevige koersdalingen van de chipbedrijven. Pas tegen het einde van de maand zorgden goede cijfers van chipfabrikant AMD voor wat herstel.

De kwartaal- en halfjaarcijfers in de VS en Europa vielen over het geheel genomen mee, hoewel individuele tegenvallers vaak flink werden afgestraft. Dankzij meevallende inflatiecijfers in de VS en hints van de Federal Reserve over een renteverlaging in september eindigde de MSCI All Countries World Index uiteindelijk 0,6% in de plus.

 


Groei was even niet gewild in juli. De sectoren communicatiediensten en technologie boekten beide een negatief rendement. Bij communicatiediensten trokken vooral Alphabet, Meta, Tencent en Netflix de sector omlaag. In de top-10 van de technologiesector boekten alleen Apple en Samsung een positief rendement. Ook de sector duurzame consumptiegoederen hoorde bij de achterblijvers, mede door koersverliezen bij Amazon en LVMH. Met uitzondering van energie presteerden alle andere sectoren bovengemiddeld. De meer waarde-georiënteerde sectoren nutsbedrijven en financiële diensten waren de uitblinkers.

 

 

Onze aandelenportefeuille presteerde uitstekend in juli. Het niet beleggen in de hoogvliegers in de technologiesector en in de sector communicatiediensten leverde rendement op. Datzelfde gold voor de draai die beleggers maakten naar minder hoog gewaardeerde aandelen. Naast Roche boekten ook Coloplast en Pfizer een mooi rendement in de sector gezondheidszorg. In de sector consumptiegoederen gold datzelfde voor Haleon en Ahold Delhaize. Ook herstelden Vinci en Saint-Gobain nadat radicaal-rechts geen meerderheid haalde bij de Franse parlementsverkiezingen. En in de sector technologie was IBM één van de weinige aandelen die een mooi rendement behaalde. Al met al kwam het rendement van onze portefeuille in juli uit op 2,2%.

Na de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen bleek geen van de drie politieke “blokken” een meerderheid te krijgen. Omdat Frankrijk geen traditie van coalities heeft maakt dat het vormen van een regering lastig. Maar dat radicaal-rechts onverwacht geen meerderheid haalde zorgde voor ontspanning op de obligatiemarkten in de eurozone. De 10-jaars rente op Franse staatsobligaties daalde met 0,3%-punt tot 3% en ligt daarmee nog onder het niveau van vóór de Europese verkiezingen. In Duitsland ligt de 10-jaars rente met 2,3% zelfs 0,35%-punt onder die van eind mei. En ook in Italië (3,7%) en Spanje (3,1%) daalde de 10-jaars rente. De Europese benchmark voor staatsobligaties boekte hierdoor een rendement van 2,3%.

De rente op bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit daalde met 0,3%-punt naar 3,5%, maar door de lagere rentegevoeligheid kwam het maandrendement van deze categorie uit op 1,7%. Ondanks ons grotere belang in deze categorie presteerde onze obligatieportefeuille met een rendement van 2% even goed als onze obligatiebenchmark.

 

Vooruitblik

Augustus begon tumultueus op de wereldwijde aandelenmarkten. Tegenvallende cijfers over de banengroei in de VS zorgden voor het eerst in maanden voor recessievrees en gaven het eerste duwtje. Twijfels bij beleggers wanneer de gigantische investeringen van de grote technologiebedrijven in AI geld gaan opleveren verergerden de situatie. Het nieuws dat Warren Buffet de helft van zijn grote belang in Apple verkocht heeft hielp ook niet mee. En toen de Japanse beurs in één sessie 12% verloor omdat beleggers door een combinatie van een hogere rente en een sterkere yen grote pakketten aandelen verkochten die met geleend geld waren aangekocht was de beer los. Na drie handelsdagen stond de wereldwijde aandelenindex 7,7% lager.

Inmiddels lijkt de rust enigszins teruggekeerd. Deels door geruststellende uitspraken van Fed-bestuurders dat de Amerikaanse economie er goed voor staat en dat de Fed er alles aan zal doen om dat zo te houden. Dat beleggers met een langere termijn horizon van de gedaalde koersen gebruik maakten om bij te kopen hielp ook mee.

Of de kou uit de lucht is moet nog blijken. In de komende weken zal er veel aandacht zijn voor economische cijfers in de Verenigde Staten. Daaruit moet blijken of de vrees die nu bij beleggers leeft dat de Fed te lang gewacht heeft met verruimen terecht is of niet.

Wat in elk geval duidelijk is, is dat bedrijven die “priced for perfection” zijn, kwetsbaar zijn. En hoewel onze portefeuille ook niet immuun was voor het tumult op de markten zien wij de relatief goede prestatie in de voorbije dagen als weer een bevestiging dat onze focus op niet overdadig gewaardeerde aandelen met een solide financiële basis en een bovengemiddeld dividendrendement voor rust zorgt in roerige tijden.

 

 

BE Semiconductor Industries: Langetermijnvisie op innovatie en dividend in de chipindustrie

De oorsprong van een Nederlands technologiebedrijf met groeipotentieel

BE Semiconductor Industries NV, vaak afgekort tot Besi, is een Nederlandse beursgenoteerde onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf is opgericht in 1995 als afsplitsing van ASM International. Richard Blickman was in dienst van ASM International en kreeg de opdracht om een dochteronderneming klaar te maken voor verkoop omdat ASM International behoefte aan kapitaal had. Dit resulteerde in de afsplitsing en beursgang van Besi in 1995. De marktwaarde was toen EUR 300 miljoen, de opbrengst van de beursgang werd gebruikt om te investeren in groei. Nu, bijna 30 jaar later, is Richard Blickman nog steeds de CEO en is de waarde gegroeid naar EUR 10 miljard.

Besi heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende speler in de sector, met een indrukwekkende klantenlijst waaronder grote namen als Foxconn, Infineon, Intel, Nvidia, NXP Semiconductors, STMicroelectronics en TSMC, die allemaal gebruik maken van Besi's geavanceerde machines en diensten.

 

Besi's rol in de chipproductie: focus op kwaliteit en vakmanschap

Het produceren van halfgeleiders gaat over veel schijven. In eerste instantie wordt er een chip ontworpen. Dit gebeurt onder andere door Nvidia, Qualcomm en Intel. De chip zelf wordt óf in een eigen fabriek geproduceerd, zoals bij Intel, óf door een externe fabrikant zoals het Taiwanese TSMC. Bijna alle chipfabrikanten gebruiken daarbij machines van ASML. De machines van ASML maken op de wafers (dunne plakken silicium) patronen van halfgeleidende structuren. Hoe dichter deze structuren op elkaar zitten des te hoger de prestaties van de chip zijn. Dit wordt het front-end-proces genoemd. Hiermee is de halfgeleiderstructuur aangebracht, daarna vindt de back-ending proces plaats. Tijdens dit proces wordt de wafer glad gemaakt, de chips getest en daarna wordt de wafer versneden tot individuele chips. Deze chips worden in een behuizing geplaatst, oftewel verpakt, om vervolgens in een apparaat gemonteerd te kunnen worden. Besi maakt de machines om de chips te verpakken.  

 

Hybrid Bonding: innovatie als drijfveer voor toekomstig rendement

Hybrid bonding is een geavanceerde techniek om computerchips direct met elkaar te verbinden. Het doel is om de verschillende chips dichter bij elkaar te brengen door middel van stapeling. Hierdoor is er minder ruimte nodig om een snelle chip te maken. Naast ruimtebesparing bespaart dit ook energie en materialen wat kosten bespaart en milieuvriendelijker is. Besi heeft zich toegelegd op deze methode en heeft al de nodige orders ontvangen. Als de kwaliteit van de nieuwe machines in de praktijk voldoet aan de verwachtingen kunnen meer bestellingen verwacht worden van toonaangevende chipfabrikanten zoals TSMC en Samsung.

 

Toekomstperspectief: groei in een dynamische markt

Door de tijd heen worden er steeds meer chips gebruikt die allemaal ook weer een stuk sneller zijn dan die van eerdere generaties. Zo worden er volgens TechInsights, een toonaangevend informatieplatform voor de halfgeleiderindustrie, in een auto die in 2023 geproduceerd werd 709 chips gebruikt. In 2030 zullen dat er naar verwachting 1.395 zijn. Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn er veel meer chips nodig. De verwachting is dat de nieuwe techniek hybrid bonding hierbij veel toegepast zal worden. TSMC en AMD werken al met deze nieuwe technologie, bedrijven als Intel, Samsung en Texas Instruments zullen snel volgen.

 

Geduld en vertrouwen voor de langetermijnbelegger

Al deze mooie verwachtingen zijn niet nieuw en algemeen bekend in de markt. Besi was in 2023 niet voor niets de grootste stijger in de AEX met een stijging van 140%. Dit jaar gaat de koersontwikkeling wat minder. Voor 2024 verwacht Besi een omzet die gelijk zal zijn met die van 2023, rond de EUR 600 miljoen.

 

 

Voor 2026 gaan zowel Besi zelf als de meeste analisten uit van een omzet van ruim EUR 1,2 miljard. Oftewel een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Ook de winst per aandeel zal naar verwachting fors gaan stijgen van naar schatting EUR 2,40 voor dit jaar naar EUR 6,00 in 2026.

 

Dividend

Het liefst selecteren wij aandelen die het dividend door de jaren heen laten groeien. Het dividend van Besi is afhankelijk van de gerealiseerde winst. Aangezien de winstontwikkeling van Besi cyclisch is, is het dividend ook onderhevig aan schommelingen. Wel zijn de dalen steeds hoger dan de vorige dalen en de pieken ook steeds hoger dan de vorige pieken.

Vorig jaar was het dividend EUR 2,15, op basis van de huidige koers zou het dividendrendement iets boven de 2% komen. Het marktgemiddelde is momenteel 1,9%. Op basis van het verwachte dividend in 2026 komt het dividendrendement uit op 4,7%. Voor een aandeel met zoveel groeipotentie als Besi accepteren wij het cyclische dividendbeleid.

 

Conclusie: Besi als langetermijninvestering met groeipotentieel

Besi is een cyclische onderneming maar wel een waarbij de pieken en dalen steeds hoger uitkomen. Op de lange termijn is er een dus een stijgende trend te zien van zowel de omzet, de winst en het dividend. Het voor 2024 verwachte herstel komt wel wat later, in 2025 en daarna. Dit heeft voor een teleurstelling bij beleggers en daarom voor een flinke koersdaling gezorgd. Wij zijn van mening dat het lange termijn plaatje van Besi niet gewijzigd is. Met de machines voor hybrid bonding is Besi goed gepositioneerd om de aankomende jaren te kunnen groeien. Wij zijn positief over het aandeel.

 

De informatie in deze nieuwsbrief is uitsluitend bedoeld voor algemene doeleinden en is uitdrukkelijk niet bedoeld als een advies of aanbeveling. Hoewel de informatie met de meeste zorg is samengesteld, kan Heeren Vermogensbeheer B.V. niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit ervan. Heeren Vermogensbeheer B.V. heeft een vergunning als beleggingsonderneming van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat onder toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank.