HeerenNieuws augustus 2024: turbulente beurs: de kracht van lange termijn beleggen

Gepubliceerd op: 10-09-2024

  • Na veel onrust eindigen aandelenmarkten licht hoger
  • Mooie outperformance van onze aandelenportefeuille
  • Obligatierente eurozone vrijwel onveranderd
  • Onrust op aandelenmarkten kan nog wel even aanhouden

 

Terugblik augustus

Beleggers die in augustus geen koersen of nieuws hebben gezien zouden zomaar kunnen denken dat het een doodsaaie maand geweest is. De MSCI All Countries World Index voor aandelen boekte een rendement van 0,2% en de rente op Duitse 10-jaars staatsobligaties stond nog steeds op 2,3%. Zij zouden dan het tumultueuze begin van de maand gemist hebben.

Een combinatie van slechte arbeidsmarktcijfers in de VS, twijfels over het rendement van de investeringen in AI en een sterkere Yen zorgden voor forse koersdalingen. De MSCI ACWI daalde in de eerste drie handelsdagen met 7,7%, de Japanse beurs verloor op één dag zelfs 12%. Plotseling dook ook het “R-woord” weer op in veel marktcommentaren.

Maar in de weken daarna verdween de onrust weer snel. Veel meer dan meevallende inflatiecijfers in de VS, hints van Fed-voorzitter Powell op een renteverlaging in september en goede kwartaalcijfers van onder andere Salesforce, Palo Alto Neworks en Cisco was daar niet voor nodig. Eind augustus stonden alle regio’s behalve Japan en de opkomende markten weer in de plus. Europese aandelen presteerden ditmaal wel beter dan Noord-Amerikaanse.

 

 

De sector energie presteerde het slechtst in augustus, vooral door de dalende olieprijs. Ook duurzame consumptiegoederen en basismaterialen boekten negatieve rendementen. En voor de tweede maand op rij eindigden ook de sectoren communicatiediensten en technologie in de min. Met rendementen van respectievelijk 19% en 24% zijn het nog wel de best presterende sectoren sinds 1 januari van dit jaar.
De traditioneel meer defensieve sectoren gezondheidszorg, consumptiegoederen en nutsbedrijven waren afgelopen maand de winnaars.

 

 

Onze aandelenportefeuille presteerde relatief goed in de turbulente eerste week en wist die voorsprong in de rest van de maand nog iets verder uit de bouwen. Onze bovengemiddeld grote positie in de sector consumptiegoederen droeg daaraan bij, net als het niet beleggen in de sector energie. Maar onze aandelenkeuzes waren de belangrijkste reden voor de outperformance.

In de sector consumptiegoederen presteerden naast Kellanova (dat sterk steeg na een overnamebod door Mars) en Haleon ook Ahold Dehaize en Coca Cola goed. In de sector duurzame consumptiegoederen gold naast Starbucks (dat een koerssprong maakte na de aanstelling van een nieuwe CEO) datzelfde ook voor Inditex, Garmin en VF. Dalers waren er natuurlijk ook, maar per saldo boekte onze portefeuille een rendement van 2,8% in augustus.

Tijdens de onrust op de aandelenmarkten in de eerste week vluchtte een deel van de beleggers naar veilige staatsobligaties. De Duitse 10-jaars rente tikte zelfs even het niveau van 2% aan. Maar toen de onrust afnam en de aandelenmarkten herstelden liepen ook de obligatierentes weer op.

Eind augustus was de Duitse 10-jaars rente weer terug op 2,3%, het niveau van eind juli. Datzelfde gold voor de rente op Frans (3%), Italiaans (3,5%) en Spaans (3,1%) 10-jaars staatspapier. De Europese benchmark voor staatsobligaties boekte een rendement van 0,4%.

De rente op bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit bleef ook onveranderd, op 3,5%. Door de lagere rentegevoeligheid kwam het maandrendement van deze categorie uit op 0,3%. Door ons grotere belang in deze categorie presteerde onze obligatieportefeuille met een rendement van 0,3% iets minder goed dan onze obligatiebenchmark (+0,4%).

 

Vooruitblik

Ook de maand september is in mineur begonnen voor aandelenbeleggers. Dit was vooral te wijten aan onzekerheid over de stand van de economie in de VS. In het midden van de eerste handelsweek zorgde de publicatie van de inkoopmanagersindex voor de industrie, die met een stand van 47,9 op krimp wees, voor het eerste tikje. En op vrijdag vielen ook de arbeidsmarktcijfers tegen. In augustus kwamen er minder banen bij dan verwacht, en ook de cijfers over juli en juni zijn neerwaarts herzien. De werkloosheid is volgens verwachting gedaald van 4,3% naar 4,2%, maar dat is hoger dan de bovengrens van 4% die de Federal Reserve (die naast prijsstabiliteit ook streeft naar maximale werkgelegenheid) hanteert.

Deze cijfers wakkerden de sluimerende vrees bij beleggers aan dat de Fed te laat is met het verlagen van de rente. En dat de economie in de VS afstevent op een harde landing, of zelfs een recessie. Aandelen gingen weer in de verkoop, de MSCI All Countries World Index verloor ruim 4% in de eerste handelsweek. De hooggewaardeerde aandelen in de sector technologie kregen harde klappen. Dat gold ook voor het aandeel Broadcom in onze portefeuille, dat 16% daalde. De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, maar de vooruitzichten stelden beleggers teleur. Desondanks presteerde onze portefeuille wat beter dan het marktgemiddelde.

Voorlopig kan het nog wel even onrustig blijven op de aandelenmarkten. Het zal nog geruime tijd duren voordat duidelijk wordt of de Fed inderdaad te lang gewacht heeft met verruimen, of dat de economie in de VS een zachte landing zal maken. Beleggers zullen alle economische cijfers en uitspraken van centrale bankiers dan ook scherp in de gaten houden.

Ook liggen de koers/winstverhoudingen van de techbedrijven en andere hooggewaardeerde groeiaandelen nog altijd boven historische gemiddelden, hoewel ze wat gedaald zijn. Medio oktober barst het volgende cijferseizoen in de VS al weer los, en ook in de aanloop naar de presidentsverkiezingen daar kunnen onverwachte dingen gebeuren. Genoeg redenen voor volatiliteit dus.

Volatiliteit is niet prettig, maar ook aan dit soort periodes komt weer een eind. Voor beleggers met een langere termijn horizon maakt het voor het uiteindelijke rendement niet uit. Dat geldt ook voor onze portefeuille van bedrijven met solide financiën, een goede internationale spreiding en een niet al te hoge waardering. Waarvan de dividenden ook in onrustige tijden gewoon binnen blijven komen.

Kellanova

Snack- en ontbijtgranenproducent Kellanova, in Nederland bekend van onder andere Pringles en Kellogg’s Corn Flakes, rapporteerde op 1 augustus beter dan verwachte cijfers. De omzet van USD 3,19 miljard was iets hoger dan de verwachte USD 3,15 miljard. Naast de iets hogere omzet waren analisten vooral positief over de margeverbetering. De bruto marge steeg van 33,1% vorig jaar naar 36,5% nu.

 

Dit resulteerde in een hogere winst van USD 1,01 per aandeel waar USD 0,90 de consensusverwachting was. Bovendien verhoogde Kellanova de omzet- en winstverwachtingen voor het hele jaar.

Deze mooie berichten zorgden voor een koersstijging van 6,7% op de dag van publicatie. En hier hield het goede nieuws voor aandeelhouders nog niet op. Vlak na de publicatie van de cijfers kwamen geruchten op gang dat het niet beursgenoteerde familiebedrijf Mars Inc. Kellanova wilde overnemen. Mars Inc. maakt naast snoepgoederen met merken zoals Mars, M&M’s en Snickers ook diervoeding (onder andere Whiskas en Pedigree). Op de dag dat de geruchten naar buiten kwamen steeg de koers van Kellanova met nog eens 16%. Op 14 augustus deed Mars inderdaad een bod van USD 83,50 op Kellanova. Dit was 12% boven de slotkoers van de dag ervoor en 43% boven de koers van 31 juli van dit jaar.

Starbucks

Vorig kwartaal schreven wij over de tegenvallende cijfers van Starbucks waarna het aandeel 16% daalde. Dit kwartaal sloten de cijfers beter aan bij de verwachtingen en werd er positief op gereageerd. De koers ging nu met 3% omhoog. De winst per aandeel kwam precies op de verwachting uit van USD 0,93, de omzet was iets lager dan verwacht.

Maar voor het hele jaar houdt Starbucks vast aan de eerdere uitspraken en verwachten zij een wereldwijde omzet die met “een laag enkelcijferig percentage” zal stijgen. Hierbij gaat Starbucks ervan uit dat de omzet in China gaat krimpen in plaats van groeien.

Dat de bevestiging van de omzetdoelstelling al voldoende was om de koers te laten opveren geeft aan dat beleggers al rekening hielden met slecht nieuws. En de echte impuls voor de koers kwam op 13 augustus, twee weken na de kwartaalcijfers. De aankondiging dat Brian Niccol die nieuwe CEO wordt van Starbucks zorgde voor een koersexplosie van 25%. Niccol was hiervoor succesvol als CEO van Chipotle Mexican Grill, een internationale fastfood keten met wereldwijd 3.500 restaurants. Sinds zijn aantreden in 2018 bij Chipotle is de koers van dat aandeel met ruim 893% gestegen. Daarvoor was hij ook al succesvol bij Taco Bell, een andere fastfoodketen bekend om Mexicaanse gerechten. In de komende tijd zal blijken of hij het succesvolle recept dat hij bij de fastfoodrestaurants gebruikt heeft  ook kan toepassen op Starbucks.

Allianz

Allianz, een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening, rapporteerde 8 augustus solide cijfers. Beide onderdelen hadden een goed kwartaal. De omzet van de verzekeringstak steeg met 8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. En bij de vermogensbeheertak waar onder andere Pimco onder valt was er een netto instroom van EUR 14,1 miljard terwijl er vorig jaar over dezelfde periode een uitstroom van EUR 2,7 miljard was.

De totale winst over het tweede kwartaal kwam met EUR 3,9 miljard 6% uit boven de consensus van analisten. Allianz had dit jaar al voor EUR 1 miljard eigen aandelen ingekocht en kondigde bij de publicatie van de cijfers aan om voor nog EUR 500 miljoen extra eigen aandelen in te kopen. Met een huidige marktwaarde van ongeveer EUR 90 miljard worden dus 1,5% van de uitstaande aandelen ingekocht. Hierdoor worden toekomstige winsten door minder aandeelhouders gedeeld.

Daarnaast verwachten analisten dat Allianz het dividend over 2024 met 8% gaat verhogen ten opzichte van 2023. Het aandeel steeg met 2% op de dag van de cijfers en steeg daarna ook bijna elke dag waardoor de koersstijging in augustus op 8% uitkwam.

NXP Semiconductors N.V.

De koers van NXP Semiconductors reageerde negatief op de op 22 juli gepubliceerde cijfers, het aandeel daalde met 8%. Maar hiermee stond NXP niet alleen in de halfgeleiderindustrie. De toonaangevende Philadelphia Semiconductor Index bereikte op 11 juli zijn hoogste stand ooit. Maar ultimo augustus stond deze index 14% onder de top en tussentijds was de stand zelfs 24% onder het hoogste niveau.

 

Veel halfgeleiderbedrijven waren dan ook geprijsd voor perfectie. De meeste ervan, bijvoorbeeld ASML en Nvidia, presenteerden kwartaalcijfers die in lijn met of beter waren dan de verwachtingen. Maar om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen was meer nodig. Een uitspraak over nog betere toekomstverwachtingen dan waar beleggers al rekening mee hielden zou de hoge koersen rechtvaardigen. Maar die uitspraak kwam in de meeste gevallen niet.

NXP Semiconductors rapporteerde een winst per aandeel van USD 3,20, precies zoals verwacht. De omzet van USD 3,13 miljard was wel een fractie hoger dan de consensus van USD 3,12 miljard. Voor het derde kwartaal verwacht NXP een winst tussen de USD 3,21 en USD 3,63 per aandeel waar analisten uitgingen van USD 3,60. De consensusverwachting voor de omzet, USD 3,34 miljard, lag ook aan de bovenkant van de door NXP voorspelde bandbreedte van USD 3,15 miljard tot USD 3,35 miljard.

Normaal gesproken zijn dit geen schokkende afwijkingen maar nu de verwachtingen zo hooggespannen waren werd er wat extremer op gereageerd. Als belangrijke toeleverancier voor de cyclische automobielindustrie heeft NXP een wat lagere waardering dan een gemiddelde chipproducent. De koers/winstverhouding voor 2025 is 17,7, wat fors lager is dan die voor de sector technologie van 28,6 en de nog wat hogere 28,9 voor de sub-sector halfgeleiders.

T. Rowe Price Group

T. Rowe Price Group is een grote Amerikaanse vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van ongeveer USD 1.500 miljard. Waar andere grote beheerders zoals BlackRock, State Street en Vanguard inzetten op de sterk groeiende markt voor passieve oplossingen, blijft T. Rowe actieve beleggingsoplossingen aanbieden. Deze keuze maakt beleggers wat terughoudend, waardoor het aandeel T. Rowe Price Group lager wordt gewaardeerd dan dat van marktleider BlackRock.

De koers/winstverhouding van 11 voor 2025 is in onze ogen echter extreem veel lager dan de 19,3 keer die men voor BlackRock betaalt. Omdat wij zelf ook een actieve aandelenbeleggers zijn is onze mening natuurlijk niet geheel objectief. Maar de laatste tijd lijken actieve beleggers weer meer onderscheid te kunnen maken.

De indexgerelateerde producten hebben qua koersontwikkeling goed gepresteerd dankzij zwaarwegende aandelen zoals Nvidia, Microsoft en Apple. Deze aandelen staan nu wat onder druk en minder zwaarwegende achterblijvers doen het de laatste tijd relatief beter. Hier spelen actievere aandeelhouders op in. Dit kan zorgen voor meer aandacht voor de beleggingsproducten van T. Rowe Price en dus voor meer instroom van belegd vermogen. Wanneer beleggers meer vertrouwen krijgen zal dat een positieve invloed hebben op de resultaten, en mogelijk ook op de waardering.

De recente cijfers van T. Rowe Price Group waren goed, al was de toename van het beheerd vermogen vooral te danken aan de wereldwijde beursstijgingen. Ondanks een uitstroom van USD 3,7 miljard steeg het beheerd vermogen met 12%.

De nettowinst van USD 2,26 per aandeel kwam iets uit onder de verwachting van USD 2,28. De koers van het aandeel zakte 3% na publicatie maar kreeg verdere klappen toen de wereldwijde aandelenmarkten begin augustus fors daalden. Op de eerdergenoemde koers/winstverhouding van 11 vinden wij het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Het dividendrendement voor 2025 is 5,0% en het bedrijf heeft nu een netto kaspositie van ongeveer USD 2,5 miljard. In het verleden keerde het bedrijf wel vaker een extra dividend uit bij een hoog oplopende kaspositie. Dit gebeurde voor het laatst in 2021 en mogelijk gebeurt dat binnenkort weer, wat een katalysator kan zijn voor de koers.

 

 

De informatie in deze nieuwsbrief is uitsluitend bedoeld voor algemene doeleinden en is uitdrukkelijk niet bedoeld als een advies of aanbeveling. Hoewel de informatie met de meeste zorg is samengesteld, kan Heeren Vermogensbeheer B.V. niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit ervan. Heeren Vermogensbeheer B.V. heeft een vergunning als beleggingsonderneming van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat onder toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank.