Terugblik september

In de eerste week hield de positieve stemming nog aan en boekte de MSCI All Countries World Index weer een nieuw koersrecord. Daarna verslechterde het sentiment door een combinatie van factoren. Naast de regelmatig terugkerende inflatieangst, aangewakkerd door stijgende olie- en gasprijzen maakten beleggers zich ook zorgen over een mogelijke terugval in de economische groei. Naast de verstoring van internationale productieketens kan ook de afbouw van overheidssteun in de VS en Europa een rem op de groei zetten. Ook zorgden de plannen van de Chinese overheid om de gamebedrijven aan te pakken en een mogelijk omvallen van vastgoedbedrijf Evergrande voor volatiliteit. Dit alles zette de MSCI ACWI Index 2,5% lager. Noord-Amerikaanse en Europese aandelen verloren rond de 3%, die in de Pacific en de opkomende markten rond de 2%. Japan was de witte raaf met een koerswinst van bijna 5%. 

Behalve de energiesector (+11,1%) die profiteerde van stijgende olie- en gasprijzen en financiële diensten (+0,4%) boekten alle sectoren een negatief rendement in september. Duurzame consumptiegoederen (-/-1,6%) en consumptiegoederen (-/-2,0%) presteerden iets beter dan de benchmark. Basismaterialen (-/-5,4%), nutsbedrijven (-/-4,6%) en communicatiediensten (-/-4,1%) waren de grootste verliezers. 

Onze aandelenportefeuille boekte in september een rendement van -/-3,3%. Het niet beleggen in Japan en in de energiesector en ook de aandelenselectie bij financiële diensten kostten rendement. De aandelenkeuzes in de sector duurzame consumptiegoederen compenseerden dit gedeeltelijk.

De inflatie blijft langer dan verwacht op een hoger niveau, terwijl de Federal Reserve in de VS aangaf dat het begin van de afbouw van het opkoopprogramma dichterbij komt. En hoewel de ECB zegt het ruime beleid voorlopig te handhaven, gingen ook de rentes in de eurozone omhoog. De 10- en 30-jaars rentes in Duitsland en Frankrijk stegen met 15-20 basispunten, in Italië en Spanje met 10-15 basispunten. De rente op investment grade bedrijfsobligaties steeg met 10bp. De benchmark voor Euro staatsobligaties daalde met 1,2%. Investment grade bedrijfsobligaties (-/-0,6%) en door activa gedekte obligaties (-/-0,8%) verloren iets minder. Door het grotere belang in bedrijfsobligaties presteerde onze obligatieportefeuille (-/-1,0%) iets beter dan de benchmark (-/-1,1%)