Met een rendement van 5,3% had de MSCI All Countries World Index de op één na beste maand van het jaar tot dusverre. Sinds 1 januari is de winst nu 23,5%. 

Het kwartaalcijferseizoen in de VS begon goed en de aankondiging van Jerome Powell dat de Fed het obligatie-opkoopprogramma gaat afbouwen werd door aandelenbeleggers positief ontvangen. Europese aandelen boekten in absolute zin ook een flinke plus (+4,7%), de andere regio’s bleven verder achter. Japanse aandelen daalden.

In oktober boekte onze aandelenportefeuille een rendement van 1,9% waarmee het rendement sinds 1 januari op 16,1% komt.

De hoge-groei aandelen waren in oktober weer favoriet. Duurzame consumptiegoederen (+8,1%) was de best presterende sector onder aanvoering van Tesla, dat ruim 40% won. Technologie was met een plus van 6,8% een goede tweede. De energiesector (+6,5%) presteerde weer goed dankzij verder stijgende olie- en gasprijzen. Communicatiediensten (+1,71%), consumptiegoederen (+3,1%) en basismaterialen (+3,3%) waren de grootste achterblijvers.

In oktober boekte onze aandelenportefeuille een rendement van 1,9%% (heel 2021 16,1%). Vooral de selectie in technologie (-/-3,8%) kostte veel rendement. De strategie-update van Intel kon beleggers niet overtuigen en de kwartaalcijfers van IBM en Garmin stelden teleur. De keuzes in gezondheidszorg, naast Novo Nordisk boekten ook Glaxo SmithKline, AbbVie en Roche fraaie rendementen, konden dit niet goedmaken.

De kapitaalmarktrentes in de eurozone stegen verder in oktober, vooral aan de korte kant. Ondanks de uitspaken van ECB president Lagarde zijn obligatiebeleggers er niet gerust op dat de ECB het ruime monetaire beleid kan handhaven. De inflatie lijkt hardnekkiger dan eerder verwacht. In Duitsland, Frankrijk en Spanje steeg de 10-jaars rente met 10-15bp terwijl de 30-jaars met 5-15bp daalde. In Italië liep de 10-jaars rente zelfd met meer dan 30bp op terwijl ook de 30-jaars steeg. De rente op investment grade bedrijfsobligaties steeg met circa 15bp. De benchmark voor Euro staatsobligaties daalde met 0,6%. Investment grade bedrijfsobligaties (-/-0,7%) en door activa gedekte obligaties (-/-0,8%) verloren iets meer. Door het grotere belang in bedrijfsobligaties presteerde onze obligatieportefeuille (-/-0,64%) marginaal slechter dan de benchmark (-/-0,61%).