HeerenNieuws februari 2024: cijferseizoen brengt mee- en tegenvallers

Gepubliceerd op: 07-03-2024

  • Wereldwijde aandelenmarkten naar nieuwe records
  • Solide rendement voor onze aandelenportefeuille
  • Weinig beweging in kapitaalmarktrentes eurozone
  • AI stuwt aandelenmarkten op bij matige groei wereldeconomie

 

Terugblik februari

Vooral meevallende bedrijfscijfers hielden aandelenbeleggers in februari vrijwel de gehele maand in een opperbeste stemming. Een glansrol was daarbij, alwéér, weggelegd voor Nvidia, dat voor de vijfde keer op rij véél beter dan verwachte resultaten presenteerde.

Ook veel andere bedrijven in de VS en in Europa overtroffen de verwachtingen, ook buiten de technologiesector. Tegenvallende inflatiecijfers in de VS, waardoor de verwachte renteverlaging door de Fed verschoof naar juni, konden de pret niet drukken. Door de kooplust van beleggers boekten beurzen in de VS en Europa nieuwe records.

In Japan kwam de Nikkei index eindelijk weer hoger dan de recordstand die in 1990 werd neergezet. De MSCI All Countries World Index bereikte op 29 februari ook alweer een nieuw hoogtepunt, waarmee het maandrendement op 4,7% kwam. Noord-Amerikaanse aandelen (+5,5%) boekten het hoogste rendement.

Dankzij een flink herstel van Chinese aandelen (+8,8%) presteerden de opkomende markten ook bovengemiddeld. Europese aandelen (+1,9%) bleven achter.

 

 

Naast de sectoren duurzame consumptiegoederen (met forse koerswinst voor Amazon, LVMH en Tesla), en technologie (naast uitblinker Nvidia ook AMD, Broadcom en ASML) behoorde ook de industriesector (dankzij o.a. Uber, GE, Siemens en Caterpillar) in februari tot de koplopers. Nutsbedrijven, basismaterialen en consumptiegoederen eindigden op achterstand.

 

 

Ondanks het niet beleggen in de sterk presterende zwaargewichten behaalde onze aandelenportefeuille een mooi rendement van 4,3%.
Naast de genoemde koplopers leverden ook Caterpillar, Siemens, Broadcom en Richemont een stevige bijdrage. Tegenvallers zaten vooral in de sector consumptiegoederen, waar naast Heineken ook Unilever en Kellanova achterbleven. In de sector gezondheidszorg gold dat ook voor Pfizer en CVS.

In navolging van de rentebeweging in de VS na de Fed-vergadering eind januari, stegen in de eerste week van februari de rentes op Euro-staatsobligaties. Daarna waren er weinig ontwikkelingen die de obligatiemarkten in beweging zetten.

De Duitse 10-jaars rente eindigde de maand op iets boven de 2,4%. Zo’n 0,25%-punt hoger dan eind januari. In Frankrijk en Spanje steeg de 10-jaars met ongeveer 0,2%-punt tot respectievelijk 2,9% en 3,3%, In Italië kwam er slechts 0,1%-punt bij, waardoor het renteverschil tussen Duitsland en Italië terugliep tot 1,4%-punt. Ook dat geldt als een teken van relatieve rust op de obligatiemarkten in de eurozone.

De rente op investment grade bedrijfsobligaties steeg met 0,3%-punt tot 3,85%, die op door onderpand gedekte obligaties met eveneens 0,3%-punt naar 3,3%.

Onze obligatiebenchmark (-/-1,1%) en onze obligatieportefeuille (-/-1,0%) boekten in de afgelopen maand beide een negatief rendement.

 

Vooruitblik

De stijging van de aandelenmarkten in de eerste twee maanden van dit jaar is wel wat breder gedragen dan die in het laatste kwartaal van 2023. Behalve technologie, communicatiediensten en duurzame consumptiegoederen leveren ook de sectoren industrie en gezondheidszorg hieraan bij. Maar nog altijd zijn technologie en communicatiediensten goed voor de helft van de 7% koerswinst van de MSCI ACWI sinds 1 januari.
Ook regionaal zien wij een tweedeling. Weliswaar maken Japanse aandelen een inhaalslag na jaren van matige prestaties, maar met een rendement van bijna 9% zijn Amerikaanse aandelen alweer de drijvende kracht. Europese aandelen (+3,5%) blijven daar ver bij achter.

Ondanks de matige vooruitzichten voor de Europese economie verwachten analisten voor de grote Europese bedrijven een winstgroei voor 2024 van 9%. Dat is maar iets lager dan de verwachte 10% voor de grote Amerikaanse bedrijven.

De relatieve waardering van Europese aandelen is dus verder gedaald. Dit is ook weer een weerspiegeling van de zeer goede performance van de – veelal Amerikaanse – bedrijven die profiteren van de koopwoede van beleggers voor AI-gerelateerde bedrijven. En hoewel de grote spelers op dit terrein daar ook echt veel geld mee verdienen, geldt dat niet voor allen. Dat zal tot teleurstellingen gaan leiden, maar dat kan ook nog wel even gaan duren.

Wij blijven ons dan ook richten op bedrijven met een solide winstgroei, een niet al te hoge waardering en een bovengemiddeld dividendrendement, waarmee wij sinds onze oprichting in 2018 goede rendementen behalen van gemiddeld ruim 8% per jaar.

Naast bovengemiddeld grote posities in de sectoren industrie, duurzame consumptiegoederen en technologie, blijven wij ook stevig belegd in de meer defensieve sectoren gezondheidszorg en consumptiegoederen. Wanneer de waarderingsverschillen tussen regio’s en sectoren met een vergelijkbare groei afnemen zullen deze relatieve achterblijvers daarvan kunnen profiteren.

 

Cijferseizoen brengt mee- en tegenvallers

Na de stijging van de koersen eind 2023 en begin dit jaar keken beleggers met veel interesse uit naar de publicatie van de kwartaalcijfers. Waren de cijfers voldoende om de gestegen koersen te rechtvaardigen? Zoals altijd zijn er mee- en tegenvallers. Maar per saldo werden de cijfers goed ontvangen en zijn de koersen van veel bedrijven verder gestegen. Hieronder lichten we enkele aandelen uit onze portefeuille toe.

 

Coloplast

Coloplast ontwikkelt en levert hulpmiddelen voor patiënten met blaas- of darmproblemen. Daarnaast produceren zij op grote schaal wondverzorgingsproducten. Door een toenemende vergrijzing in de ontwikkelde landen en een stijgende welvaart in de opkomende markten is dit duidelijk een groeimarkt. De afgelopen 10 jaar heeft Coloplast 7% groei op de omzet en winst weten te realiseren.

Op 9 februari publiceerde Coloplast de resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2023/2024. De omzet- en winstgroei over dit kwartaal kwam ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 8% iets boven het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar uit. Voor het gehele boekjaar verwacht Coloplast een vergelijkbare groei.

Door productlanceringen verwachten analisten een versnelde groei in de tweede helft van dit jaar. Omdat de groei nu al op 8% uitkomt, passen de analisten hun verwachtingen over de rest van dit jaar naar boven toe aan.
Ook het herstel in de opkomende markten was groter dan gedacht, in deze regio was de groei maar liefst 19%. Deze positieve factoren zorgden voor een koersstijging van 9,7% op de dag van publicatie van de resultaten.

 

Garmin

 

Garmin is een van de grootste fabrikanten van GPS-apparaten ter wereld, tegenwoordig vooral bekend om de smartwatches. In onze nieuwsbrief van november 2023 schreven wij over de goede cijfers over het tweede kwartaal van 2023.

Bij de publicatie van die cijfers werden ook twee nieuwe smartwatches aangekondigd die in de feestmaand december vooral voor een impuls van de verkoopcijfers moesten zorgen. Deze impuls is er gekomen, de cijfers die 21 februari werden gepubliceerd waren beter dan verwacht. Mede door een groei van 22% jaar op jaar voor het onderdeel fitness, waar de nieuwe smartwatches “Venu 3” en “Vivoactive 5” onder vallen.

Toch was de divisie die navigatieapparatuur maakt voor de automobielindustrie net zoals het vorige kwartaal de grootste relatieve groeier, met een omzetgroei van 54% jaar op jaar. In november vorig jaar steeg de koers met 11% na publicatie van de cijfers. Het afgelopen kwartaal kwam de koersstijging hierbij in de buurt, de koers steeg 9%.

Voor de jaren 2025 en 2026 verwachten analisten dat de groei van de winst per aandeel per jaar 13% zal zijn. Het dividend groeit de aankomende twee jaar naar verwachting met 5% per jaar.

De sterke kaspositie van ongeveer USD 2 miljard ten opzichte van een totale marktwaarde van USD 26 miljard is ook solide en geeft ruimte voor inkoop eigen aandelen, een overname of verhoging van het dividend. De koers/winst verhouding van 23,1 voor volgend jaar is boven het sectorgemiddelde van 20,4. Omdat de verwachte groei van 13% ook boven het sectorgemiddelde van 10% is vinden wij het aandeel Garmin interessant.

 

Haleon

In de zomer van 2022 is Haleon afgesplitst van GSK (GlaxoSmithKline). Haleon maakt consumentenproducten voor gezondheidszorg: middelen voor mondverzorging, pijnbestrijding en tegen verkoudheid. Deze producten zijn zonder recept te koop en zijn vaak terugkerende aankopen waardoor de omzet van Haleon weinig cyclisch is. Bekende merken van Haleon zijn Sensodyne, Advil en Paradontax.

Bij de afsplitsing in 2022 liet GSK Haleon achter met een grote schuldenpositie van GBP 9,8 miljard. Door enkele merken te verkopen en te snijden in de kosten is deze schuldenpositie sneller dan analisten verwacht hadden verminderd. Bij de recente publicatie van de kwartaalcijfers liet Haleon een solide omzetgroei zien van 6,7% jaar op jaar over het vierde kwartaal van 2023. De verrassing zat in het inkopen van eigen aandelen voor een bedrag van GBP 0,5 miljard. De solide cijfers en vooruitzichten in combinatie met minder uitstaande aandelen kan volgens analisten zorgen voor een versnelling van de groei van de winst per aandeel. De combinatie van dit nieuws zorgde voor een koersstijging van 6% op de dag van publicatie, voor een degelijk aandeel als Haleon een erg grote sprong.

De koers/winst verhouding van Haleon voor volgend jaar is met 17,8 nagenoeg in lijn met het sectorgemiddelde. Omdat het afbouwen van de schuld sneller gaat dan verwacht en er daardoor meer ruimte is om eigen aandelen in te kopen zijn wij positief over het aandeel Haleon.

 

Roche

 

Het Zwitserse farmacieconcern Roche is na de overname van het Amerikaanse Genentech in 2009 het grootste biotechnologiebedrijf ter wereld. Ook op het gebied van oncologie is Roche wereldwijd marktleider.

Tijdens de corona pandemie was Roche een grote leverancier van Covid testen. Dit zorgde voor een impuls voor de omzet en winst. In 2020 is dan ook een tot op heden hoogste winst ooit geboekt van CHF 14,3 miljard. Over 2023 kwam de winst uit op CHF 11,5 miljard.

Ook de koers van Roche steeg in de “coronaperiode” behoorlijk. Van een dip rond de CHF 280 in maart 2020 steeg de koers naar ongeveer CHF 400 in april 2022.
Daarna kwam de klad er behoorlijk in. Door het wegvallen van de aan corona gerelateerde omzetten zakten niet alleen de omzet en winst maar ook de koers. Deze is nu terug op niveaus die wij voor het laatst in 2018 hebben gezien.

De meest recente kwartaalcijfers hebben nog niet voor een kentering weten te zorgen. In eerste instantie leken de cijfers wel aardig. Maar bij nadere beschouwing zat er een grote belastingmeevaller in en werd het resultaat in lokale valuta gedrukt door de sterke Zwitserse Franc. Het aandeel Roche sloot op de dag van publicatie van de cijfers 5,5% lager.

Voor de aankomende 3 jaar verwachten analisten dat de winst per aandeel per jaar met 12% kan stijgen. Deze verwachting is mede gebaseerd op een groot aantal medicijnen in de pijplijn die naar verwachting dit of volgend jaar goedkeuring krijgen van de toezichthouders. De winst over 2024 komt waarschijnlijk al boven het recordniveau van 2020.

De koers/winstverhouding voor 2024 is 14,0 terwijl deze in 2021 nog op 23,4 zat. Ook het gemiddelde voor de sector gezondheidszorg van 18,7 ligt fors boven de waardering van Roche. Wij vinden het aandeel Roche op deze koers dan ook aantrekkelijk.

 

Texas Instruments

Texas Instruments is wereldwijd de grootste producent van analoge chips. Analoge chips worden gebuikt om een ‘echt’ signaal om te zetten in een digitaal signaal. Een voorbeeld is de temperatuur. De chips van Texas Instruments kom je daarom tegen in heel veel producten zoals rekenmachines en keukenmachines, maar ook in auto’s, vliegtuigen en natuurlijk in smartphones en computers.

Door de brede toepasbaarheid van de producten van Texas Instruments is het bedrijf minder gevoelig voor specifieke hypes. Dit maakt de omzet- en winstontwikkeling minder cyclisch maar hierdoor profiteert Texas Instuments momenteel ook minder van de vraag naar halfgeleiders die geschikt zijn voor AI-toepassingen, waar bedrijven als Nvidia en AMD nu wel volop van profiteren.

De op 23 januari gepubliceerde cijfers over het vierde kwartaal van 2023 waren redelijk in lijn met de verwachtingen. De omzet kwam iets lager uit en de winst iets hoger dan verwacht. De negatieve verrassing kwam uit de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2024. Analisten gingen uit van een gemiddelde omzet van USD 4,05 miljard, Texas Instruments gaf een bandbreedte aan van USD 3,45 tot USD 3,75 miljard. Deze tegenvaller zorgde voor een koersdaling van 2,4%.

Ondanks deze tegenvaller blijven wij positief over Texas Instruments. De productie van analoge chips gaat vooral om schaalgrootte, als marktleider hebben zij deze. Hierdoor is het voor concurrenten moeilijk om deze markt te betreden. En ondanks de teleurstellende verwachtingen voor 2024 wordt er voor de jaren 2025 en 2026 weer een omzetstijging verwacht van 14% per jaar en de winst groeit naar verwachting over die jaren met 24% per jaar.

 

De informatie in deze nieuwsbrief is uitsluitend bedoeld voor algemene doeleinden en is uitdrukkelijk niet bedoeld als een advies of aanbeveling. Hoewel de informatie met de meeste zorg is samengesteld, kan Heeren Vermogensbeheer B.V. niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit ervan. Heeren Vermogensbeheer B.V. heeft een vergunning als beleggingsonderneming van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat onder toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank.